Beurzen- congressen- en eventsector slaakt noodkreet “Geef ons duidelijk perspectief!”
De beurzen- congressen- en eventsector is één van de zwaarst getroffen sectoren van de coronacrisis en leeft nog steeds in grote onzekerheid. Vandaag vraagt de sector dan ook nadrukkelijker dan ooit tevoren aan de overheid om een duidelijk perspectief voor de Belgische beurzen- congressen- en eventsector. Er moet een antwoord komen op de vraag wanneer vak- en publieksbeurzen weer open kunnen, en wel snel. Zoniet betekent dit het einde van vele bedrijven uit de sector en naast een directe en ernstige economisch impact ook een enorm banenverlies, zo luidt de boodschap van Febelux, beroepsfederatie voor en door professionals in de Live Communication & Eventsector.
Enorme impact op Belgisch bedrijfsleven
Om de beurzen- congressen- en eventsector, en de invloed van het coronavirus, in kaart te brengen, voerde het Expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool eind maart in opdracht van de alliantie van Belgische eventfederaties (ACC, BECAS, BESA, Febelux) een onderzoek uit. Hieruit blijkt dat ruim 80.000 mensen werken in de Belgische evenementensector, waarvan ongeveer de helft in vast dienstverband. Ze werken in en voor de 3.222 bedrijven die de sector vandaag telt. Daarvan richt ongeveer 21% zich uitsluitend op de organisatie van evenementen, waaronder ook beurzen en congressen. Dat zijn er meer dan 77.000 per jaar. 79% van de bedrijven in de sector is toeleverancier of combineert het toeleveren met het organiseren van evenementen. Deze bedrijven ramen hun omzetverlies tot op vandaag op maar liefst 54%. Dat is 1,3 miljard euro voor eventorganisatoren en 3,6 miljard voor toeleveranciers. Omwille van de huidige situatie blijven deze verliezen elke dag stijgen.
Economische motor
Dat beurzen van groot economisch belang zijn in ons land, blijkt ook uit het onderzoek. Zo staan er jaarlijks heel wat exposanten op (vak)beurzen waar ze tot 40% van hun jaarlijkse omzet realiseren.
Ook de invloed op de lokale economie is niet te onderschatten. Elke euro die een beursorganisator uitgeeft heeft namelijk een economische impact van x7 op de regionale economie. Denk maar aan de omliggende hotels, restaurants, taxi’s,… Daarnaast creëert een beurs ook werk voor bedrijven. Zo werkt een beursorganisator gemiddeld per event samen met negen verschillende toeleveranciers, goed voor 51% van zijn personeelsbudget.
“Maar liefst negen toeleveranciers op de tien zijn betrokken bij de organisatie van B2B-events. Denk bijvoorbeeld aan standenbouwers, cateraars, licht- en geluidstechnici, beveiligingsfirma’s enzoverder”, duidt Ann Pelgrims, Association Manager bij federatie Febelux.
B2B-beurs niet hetzelfde als massaevenement
Het grootste aandeel van events die georganiseerd worden zijn B2B evenementen: van alle eventorganisatoren organiseert 58% corporate events, 51% organiseert ook meetings en conferenties en 42% ook bedrijfsfeesten. Hoewel de B2C-eventsector het meest zichtbare is met bijvoorbeeld festivals en sportevenementen, blijkt dat in België meer organisaties actief zijn in de B2B-eventsector. Zij organiseren onder andere corporate events, beurzen, meetings en conferenties en wordt beschouwd als de belangrijkste bron voor jaaromzet voor zowel organisatoren als toeleveranciers.
De sector is van mening dat vakbeurzen op één lijn worden gesteld met grote evenementen. Onterecht, zo vinden ze, want vakbeurzen zijn vergelijkbaar met de grootschalige retail zoals IKEA en bouwmarkten. Daarom vraagt de sector vandaag aan de overheid om een onderscheid te maken tussen enerzijds rustige vakbeurzen en zakelijke conferenties en anderzijds drukke festivals, concerten en sportwedstrijden. De richtlijnen die gelden voor de retail, worden dan doorgetrokken naar de beursvloer: hetzelfde aantal bezoekers per vierkante meter en daarenboven een nauwkeurige regulering van de bezoekersstroom. Met een realtime controle op aantallen en verplicht éénrichtingsverkeer in de brede gangpaden.
Nood aan perspectief
Aan de start van de coronacrisis verwachten negen op de tien eventorganisaties in de huidige situatie niet langer dan zes maanden verder te kunnen zonder in serieuze financiële problemen te geraken. Daarvan zijn nu ruim drie maanden verstreken en nog steeds is er geen zicht op de toekomst en een mogelijke heropstart van de sector.
“In Duitsland mag de beurzensector weer opstarten. In bepaalde regio’s is dit zelfs al het geval sinds eind mei. Onze overheid heeft jammer genoeg nog steeds geen groen licht gegeven voor evenementen na 1 september. Dit gebrek aan perspectief zorgt voor massale annulaties en is dodelijk voor vele bedrijven uit onze sector”, aldus Emile de Cartier, voorzitter van Febelux en bestuurder van ConceptExpo.
“Wij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen”, stelt ook Ann Pelgrims. “Wij kunnen niet van de ene op de andere dag open zoals een winkel, maar hebben maanden voorbereidingstijd nodig. Dat is ook één van de redenen waarom we niet langer kunnen wachten, maar nu duidelijkheid vragen”.
Als er niet snel duidelijkheid komt, of vakbeurzen niet gelijkgetrokken worden met de retail, dan is het hele beursnajaar verloren en zullen de gevolgen voor de hele sector navenant zijn, zo luidt het.
Contact
Voor meer informatie, contacteer Ann Pelgrims: ann@febelux.com - +32 484 05 66 88