Raad van State geeft Belgische Staat respijt tot 15 juli om beslissing rond beurzen te nemen

Febelux, de beroepsvereniging van beurshaluitbaters, beursorganisatoren en toeleveranciers heeft in verschillende procedures de hulp van de Belgische rechter ingeroepen om beurzen en congressen eindelijk een concrete datum tot heropstart te geven.

Het uitblijven van een datum voor mogelijke heropstart is volgens de sector moeilijk te begrijpen: op de beurs- en congresvloer kunnen veiligheidsmaatregelen veel strikter en duidelijker geïmplementeerd worden dan in winkelcentra, qua setting een zeer vergelijkbare omgeving. De sector heeft, om verspreiding van Covid-19 op de beursvloer te voorkomen, een protocol uitgewerkt dat aantoont dat door de grote omvang van de permanente infrastructuur waar beurzen in België meestal plaatsvinden (denk aan Flanders Expo, Kortrijk Xpo en Brussels Expo op de Heizel) de anderhalve meter perfect gegarandeerd kan worden.

Situaties zoals op het Flagey-plein en begin deze week in Knokke-Heist, zijn op beurzen en congressen ondenkbaar. Alle bezoekers worden geregistreerd en via “time-slots” kan garantie geboden worden dat enkel een beheersbaar aantal mensen in de beurshal aanwezig zijn. Bovendien had de sector lang voor de overheid (Cfr. Beslissing 9/7) beslist om mondmaskers voor alle bezoekers verplicht te maken, en laat het bouwen van tijdelijke infrastructuren (afscheidingen, afstandshouders, signalisatie,…) toe om de veiligheid zelfs in wijzigende omstandigheden steeds te garanderen.

“Zo bekeken is een beurs niet alleen vergelijkbaar met een winkelcentrum, maar biedt ze zelfs een veel hogere graad van veiligheid en zekerheid aan de beursdeelnemer en -bezoeker. Wij zien dan ook geen enkele reden waarom winkelcentra al weken open zijn en de beurssector tot op vandaag zelfs geen perspectief op heropening kan worden geboden. De houding van de Belgische overheid staat daarmee in schril contrast met de ons omringende landen, waar beurzen al toegelaten zijn of een concrete datum kennen om opnieuw van start te gaan”, zegt Dirk Van Roy, CEO van Easyfairs (Flanders Expo, Antwerp Expo, Namur Expo, Nekkerhal Mechelen,...).

Dit alles werd deze morgen aangeklaagd bij de Raad van State, die oordeelde dat de overheid de kans moet krijgen duidelijke vooruitzichten te bieden tijdens de komende Nationale Veiligheidsraad van 15 juli. Doordat op 16 juli ook de Brusselse kortgedingrechter zich over de kwestie zal buigen, hoopt de sector dan ook dat de overheid deze ultieme kans zal grijpen om beurzen en congressen eerstdaags een concrete datum te geven om op een veilige en betrouwbare wijze opnieuw op te starten.

“Dat de vraag zeer acuut is, werd vorige week nogmaals onderstreept door het faillissement van Conceptum, organisator van beurzen zoals het Vakantiesalon Antwerpen, de Belgian Boat Show, Megavino, Sfeer & Countryside. Een drama dreigt, en elke dag zonder concrete datum voor opstart is er daarom één te veel. Zelfs in Nederland, waar het perspectief voor heropstart op 1 september er al veel langer is, werden de voorbije weken al minstens 5 faillissementen in de sector uitgesproken, wat nogmaals de ernst van de situatie onderlijnt. Dit kan zo niet verder”, eindigt Frédéric François, CEO van Fisa, organisator van onder andere Batibouw.

 Niet voor publicatie:

Voor verdere informatie kan u contact opnemen met de volgende personen:

  • In het Nederlands:

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Dirk Van Roy - ​ dirk.vanroy@easyfairs.com - 0475/42.36.11

  •  In het Frans:

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Frédéric François - f.francois@fisa.be - +32.476.502.690

Kirsten Van Pee

Team Manager, Two cents

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Febelux

Febelux is een vereniging opgericht voor en door professionals in de Live Communication. Deze beroepsfederatie heeft als doelstelling het nationaal en internationaal promoten van de beurzen-, event- en congressector in België en Luxemburg en het verdedigen van de gezamenlijke belangen van haar leden. Verder informeert Febelux niet alleen haar leden, maar ook de overheidsdiensten en de politieke wereld over de bekommernissen van het medium (vak)beurzen, events en congressen. Ook het faciliteren van ontmoetingen tussen haar leden en het stimuleren van de onderlinge contacten staat op de agenda.

Neem contact op met

Belgiëplein 1 1020 Brussel België

+32 (0) 484 05 66 88

info@febelux.com

www.febelux.com